
FİRMA SERTİFİKALANDIRMA
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun Doğal Gaz Piyasası Sertifika Yönetmeliğinde;
İç tesisat ve servis hatları sertifikası almak isteyen gerçek veya tüzel kişiler; EK-7’de yer alan “Sertifika Başvuru Dilekçesi”, Ek-8’de yer alan “Taahhütname” ve EK-9’da belirtilen bilgi ve belgeler ile birlikte dağıtım lisansı sahibi şirkete ya da yetki belgesi sahibi şirketlere başvuruda bulunur.
İlgili mevzuata uygun olarak yapılmadığı tespit edilen sertifika başvurularındaki eksiklik veya yanlışlıklara ilişkin birden fazla olarak yapılabilecek bildirimlere ait her bir tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içinde, bildirilen eksiklik ve yanlışlıklar giderilmediği takdirde başvuru yapılmamış sayılır ve başvuru evrakı iade edilir.
Yine ilgili yönetmelikte "İç tesisat ve servis hatları sertifikası başvurularına 30 (otuz) gün içinde cevap verilir. Sertifika verilmesinin uygun görülmesi halinde, sertifika alma bedelinin ödenmesini müteakip sertifika verilir. Dağıtım şirketinin alacağı sertifika hizmet bedelinin tebliğ tarihinden itibaren 30 (otuz) gün içinde yatırılmaması halinde sertifika başvurusu reddedilir ve başvuru evrakı iade edilir." hükmü bulunmaktadır.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun Doğal Gaz Piyasası Sertifika Yönetmeliğinde; " Vize süresi, sertifika yürürlük ve yapılan her yeni vize başlangıç tarihinden itibaren, iç tesisat ve servis hatları sertifikası için bir yıldır.”
İç tesisat ve servis hatları sertifikası sahipleri; EK-11’de yer alan “Sertifika Vize Başvuru Dilekçesi” ve ilgili dilekçede belirtilen tüm bilgi ve belgeler ile birlikte sertifikalarını almış oldukları dağıtım şirketine ya da yetki belgesi sahibi şirkete başvuruda bulunur. Yapılan vize başvuruları en geç on beş gün içinde değerlendirilir.
İlgili mevzuata uygun olarak yapılmadığı tespit edilen vize başvurularındaki eksiklik veya yanlışlıklar tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içinde giderilmediği takdirde başvuru yapılmamış sayılır ve başvuru evrakı ile vize bedeli iade edilir.
Vize yaptırmayan sertifika sahibi, faaliyetine vize yaptırıncaya kadar devam edemez, yeni müşteriler ile sözleşme yapamaz ve dağıtım şirketine yeni müracaat dosyası sunamaz. Vizesiz faaliyette bulunan sertifika sahipleri hakkında Kanunun 9 uncu maddesinde öngörülen yaptırımlar uygulanır.
Buna göreyetkili firmalarımızın vize tarihinden 15 gün öncesinde vize yenileme başvurusunda bulunması gerekmektedir.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun Doğal Gaz Piyasası Sertifika Yönetmeliğinde; Bildirim adresinde bir değişiklik olması durumunda, iç tesisat ve servis hatları sertifikası sahibinin adres değişikliğini ilgili dağıtım şirketi/yetki belgesi sahibine, adres değişikliği gerçekleşmeden önceki üç iş günü içinde bildirmesi zorunludur.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun Doğal Gaz Piyasası Sertifika Yönetmeliğinde;
Sertifikalar, sertifika sahibinin talebi üzerine sertifika süresinin bitiminden başlamak üzere en az on, en fazla otuz yıllık süre için yenilenebilir.
İç tesisat ve servis hatları sertifikası sahipleri yenileme için, sertifika süresinin sona ermesinden en fazla yüzyirmi, en az otuz gün önce sertifikalarını aldıkları dağıtım şirketine ya da yetki belgesi sahibi şirkete, Ek-12’de yer alan “Sertifika Yenileme Başvuru Dilekçesi” ve ilgili dilekçede belirtilen tüm bilgi ve belgeleri ekleyerek yazılı başvuruda bulunurlar. Sertifika yenileme başvurusu hakkındaki inceleme ve değerlendirme, sertifikanın yenilenmesi hakkındaki yazılı başvurunun yapıldığı tarihi izleyen otuz gün içinde başvurunun yapıldığı şirket tarafından sonuçlandırılır.
Yenileme başvurusu ile ilgili olarak tespit edilen eksiklik veya yanlışlıklar tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içinde giderilmediği takdirde yenileme başvurusu yapılmamış sayılır ve başvuru evrakı ile yenileme bedeli iade edilir.
Firma Kapanış işlemleri;
Sertifika sahibinin sertifikası kapsamındaki faaliyetini sona erdirmek istemesi halinde, sertifikanın sona ermesinin talep edildiği tarihten en az doksan gün önce, gerekçeleri ile birlikte iç tesisat ve servis hatları sertifikası sahiplerinin sertifikalarını aldıkları şirkete yazılı olarak başvuruda bulunmuş olması zorunludur. Bu başvuru kapsamında sertifika sahibinin sertifikasını sona erdirmek istediği tarih itibarıyla ne tür yükümlülükler taşıdığının ve bu yükümlülüklerin yerine getirilmesi için ne tür tedbirlerin öngörüldüğünün belirtilmesi de zorunludur. Sona erdirme talebi hakkında alınacak karar için gereksinim duyulması halinde, ilave bilgi ve belgeler, ilgili gerçek veya tüzel kişiden istenebilir.
Yapılan değerlendirme sonucu, sona erdirme talebinin uygun bulunması halinde, sertifika, kararda belirtilen tarihte sona erer.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun 28.12.2011 tarih, 3603 sayılı kurul kararı ile 2012 yılı için uygulanmak üzere belirlenen bedeller, söz konusu kurul kararının 10.maddesinde yer alan ’’Bu kararda belirlenen bedeller 2012 yılı için geçerli olan bedellerdir. Bu bedeller her yıl Aralık ayında T.C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumu tarafından ilan edilen 2003=100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Genel İndeksi’ndeki Yıllık Değişim (Bir Önceki Yılın Aynı Ayına Göre Değişim) oranı ile güncellenir. Bu şekilde güncellenen bedeller dağıtım şirketleri tarafından yürürlüğe girmeden önce internet sitesinde yayımlanır ve geçerli olduğu dönem boyunca internet sitesinde duyurulur’’ hükmü gereği yapılan hesaplamalar neticesinde, 01.01.2019 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere proje onay, kontrolörlük, test ve işletmeye alma bedelleri belirlenmiştir. İç tesisat proje onay, kontrolörlük, test ve işletmeye alma işlemleri bedelleri iç tesisat sertifikası sahibi kişilerce dağıtım şirketlerine ödenir. Birinci kontrolde uygunluk alamayan tesisatlarda ikinci kontrol ücreti olarak ilk kontrol ücretinin % 50’si tahsil edilir.
TSE ÖZEL İNCELEME MÜRAACAT
Konusunda TSE standardı olmayan, özel imalat veya yurt dışından tesis için özel getirilmiş ve distribütörü olmayan yakıcı cihaz ve armatürlerin TSE Özel İnceleme Raporu ile doğalgaz iç tesisatlarında kullanımını sağlamaktır. TSE ÖZEL İNCELEME BAŞVURUSU NASIL YAPILIR? Sertifikalı firma bu tür yakıcı cihaz ve armatürler için, İç Tesisat Müdürlüğü'ne müracaat eder. Özel inceleme talebi yapılan ilgili ürünlerin dokümantasyonu, emniyet açısından ve ENERYA şartnamelerine uygunluğu çerçevesinde iç tesisat mühendisi tarafından incelenir. İnceleme sonucu belirlenen kapsam çerçevesinde sertifikalı firmadan TSE’ye Özel İnceleme müracaatı yapması istenir. Eğer TSE müracaatı uygun bulursa, yapacağı incelemenin kapsamını içeren bir belgeyi müracaat sahibine verir. Sertifikalı firma İç Tesisat Bölümünden geçici gaz açma taahhütnamesini alır. Gaz kullanacak işletme ve sertifikalı firma geçici gaz açma taahhütnamesini inceler kabul eder ve imzalı olarak TSE'nin vermiş olduğu belge ile İç Tesisat Müdürlüğüne müracaat eder. TSE tarafından gönderilen belge ve geçici gaz açma taahhütnamesine istinaden, tesisat kontrol talebi yapılır. Gaz açma işlemi sonrası, TSE yaptığı incelemenin sonucu olarak “TSE Özel İnceleme Raporu” düzenler. Sertifikalı firma, “TSE Özel İnceleme Raporu”nu gaz açma tarihinden en geç 30 gün sonra İç Tesisat Müdürlüğüne iletmek zorundadır. Sertifikalandırma ve Standart Kontrol Şefliği tarafından “TSE Özel İnceleme Raporu” kontrol edilerek istenen kapsam dahilinde sonuç olumlu ise gaz kullanımına devam edilir. Rapor olumlu değilse veya 30 günlük bekleme süresi sonunda “TSE Özel İnceleme Raporu” getirilememiş ise, gaz arzı durdurulur.
UYGULAMALAR
Müşteri memnuniyeti odaklı hizmet anlayışıyla hazırlanan web sayfamızda sertifikalı iç tesisat firmaları da online olarak işlemlerini yapabilirler. İç Tesisat Müdürlüğü ve Bilgi Sistemleri Müdürlüğü işbirliği ile yapılan ekranlar ile sertifikalı firmalar, ENERYA veri tabanına internet üzerinden güvenli bir şekilde bağlanarak randevu alma, proje ve bakiye sorgulama vb. tüm işlemleri gerçekleştirebilirler. Sertifikalı firmaların sistemimize erişmelerini sağlayarak iş süreçlerinin hızlanmasına katkıda bulunmak, firma verimliliğinin, müşteri memnuniyetinin artmasını sağlamak, A4 kağıt üzerinde gerçekleştirilen işlemlerin manuel müdahale olmadan online olarak gerçekleşmesini sağlıyoruz. Online işlemlerin sertifikalı firmalara sağladığı kolaylıklar; Tesisat kontrol randevu alınması, Mevcut randevularını sorgulanması, Proje listesini ve detay bilgilerini görülebilmesi, Cari hesap dokümanlarına ulaşılabilmesi. Online işlemlerin abonelere sağladığı kolaylıklar*; İç tesisat proje durum bilgisinin alınması, İç tesisat projesinin onaylandığı bilgisinin alınması, Tesisat kontrol ile ilgili olarak alınan randevu bilgilerinin kontrolü Tesisat kontrol sonucunun öğrenilmesi, *Bu bilgiler aboneye kısa mesaj-SMS yoluyla da bildirilmektedir.
Sertifikalı firmalara daha iyi hizmet verebilmek amacı ile 2015 yılında “İç Tesisat Müdürlüğü ve Bilgi Sistemleri Müdürlüğü “ işbirliğiyle Tesisat Kontrol programı yazılarak tabletler üzerinden de tesisat kontrolü başlatılmıştır. Uygulama ile birlikte “Tesisat Uygunluk Belgesi” için sistem oluşturularak, manuel ortamda doldurulan formlarında, taşınabilir yazıcılardan çıkarılması sağlanmıştır. Yapılan uygulama ile iş süreçlerinin hızlanmasına, firma verimliliğinin, müşteri memnuniyetinin artmasına, ozalit proje çıktısının alınmamasını sağlamış bulunmaktayız. Tüm onaylanan projeler elektronik imzalı olarak veri tabanımıza kaydedilmektedir. Uygulamanın sertifikalı firmalara sağladığı kolaylıklar; Sertifikalı Firma Proje Maliyetlerinin asgariye indirilmesi, Tesisat kontrollerinde dosya hazırlanmaması, Proje listesini ve detay bilgilerini görebilmesi, Tesisat Uygunluk Belgelerinin yazıcılardan çıktı alınması.
TEKNİK BİLGİLER
Sertifika; "iç tesisat ve servis hatları sertifikası" kapsamında lisans sahibi şirketlerce düzenlenen belgelere denir.
İç tesisat ve servis hatları sertifikası kapsamında faaliyet gösteren sertifika sahibi gerçek veya tüzel kişilerdir.
Web sitemizden temin edilen matbu evraklar bir müracaat dosyası şeklinde firma, mühendis ve tesisatçı dosyaları olarak şeffaf dosya içinde hazırlanır ve ilgili bölgedeki İç Tesisat Müdürlüğü’ne teslim edilir.
Doğal gaz Proje İç Tesisat Yapım Bakım ve Onarım
Firmanın sertifika müracaatları yaklaşık 5 (beş) gün içinde sonuçlandırılmaktadır.